Smażę pieczarki i mieszam ze zdrową kaszą. Genialny, tani posiłek robię w niecałe pół godziny

Dodano:
Kasza z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
To mój ulubiony patent na obiad z pieczarek. Wszystko przyrządza się łatwo i szybko, a danie smakuje obłędnie. U mnie robi za cały obiad, ale może być też dodatkiem do mięsa.

To kasza z pieczarkami, a dokładnie kasza gryczana z pieczarkami. To danie, które lubią u mnie wszyscy, dlatego często robię podwójną porcję, aby zostało jeszcze na drugi dzień. Kasza z pieczarkami smakuje rewelacyjnie, a do tego to posiłek zdrowy i tani. Czy można chcieć czegoś więcej?

Jak zrobić kaszę gryczaną z pieczarkami?

Zrobienie dania nie zajmuje wiele, jeśli równolegle gotujesz kaszę i smażysz pieczarki. Potem już tylko wystarczy połączyć wszystkie składniki. Ważne jest odpowiednie usmażenie grzybów: aby były aromatycznie i pięknie skarmelizowane, najpierw przesmaż grzyby, a dopiero potem dodaj cebulę. Masło doskonale podkręci i połączy wszystkie smaki (masła, jeśli lubisz, śmiało możesz dodać więcej).

Ja do zrobienia tego dania zawsze wykorzystuję kaszę gryczaną paloną, która ma wyrazisty smak i ładny, ciemny kolor. Obowiązkowy dodatek u mnie to duża ilość zielonej natki pietruszki. To składnik, który nie tylko dodaje świeżości i koloru, ale sprawia, że całe danie zyskuje na wartości odżywczej, bo pietruszka to prawdziwa bomba witaminowa. Moja rada: nie żałujcie pieprzu. To danie doskonale smakuje, jeśli jest mocno pieprzne i wyraziste.

W sezonie zamiast pieczarek można oczywiście do kaszy dodać grzyby leśne. Ja uwielbiam to danie w wersji z kurkami albo borowikami.

Przepis: Kasza z pieczarkami

Prosty pomysł na tani i zdrowy obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
354 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej (2 torebki)
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWstaw kaszę do gotowania w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę pokrój. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki, smaż, aż zaczną się lekko złocić. Dodaj cebulę, a na koniec wrzuć na patelnię masło i smaż jeszcze chwilę wszystko razem. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Szykowanie daniaOdsącz kaszę i wrzuć na patelnię z grzybami, dobrze wymieszaj, dodaj posiekaną drobno pietruszkę, dopraw według uznania.

Jak podawać kaszę z pieczarkami?

Ja potrafię wyjadać tę kaszę łyżką prosto z patelni, nim zdążę przełożyć ją na talerz. Ta kasza jest też doskonałym dodatkiem do obiadu. Można ją zaserwować ze smażoną polędwiczką wieprzową, pieczonym kurczakiem czy pieczoną karkówką. Kaszę z pieczarkami można też posypać pokruszoną fetą, albo położyć na niej jajko sadzone. W wersji stuprocentowo roślinnej pomiń dodatek masła i dodaj do smażenia pokrojone drobno wędzone tofu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...